Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani( Al-Faatihah 1:1 )

Sunday, February 12, 2012

makanan halal dan haram




Bismillahirahmanirrahim...


assalammualaikum semua yang dihormati oleh incik hijau...

alhamdulilah la masih bersyukur lagi kerna di hidup kan lagi sehingga kini...

untuk terus incik hijau blogging lagi di Hijau Itu Bumi Tuhan 

hari ni incik hijau ada story yang agak hot letew...

incikhijau  nak story pasai makanan yang di buat oleh orang bukan islam...

ok,!!! kenapa islam haram kan kita memakan makanan orang yang bukan islam buat..???

sebab takut nanti ada meletak unsur-unsur yang tidak sepatut nya ada dalam makanan tersebut...

contoh : 
  • lemak babi 
  • kotor
  • dan sebagainya
tapi masih ramai yang suka beli makanan buatan orang cina buat...

kenapa..?? sedap sangat ke masakan orang cina ni.???

setahu incik hijau la..orang cina pengotor orang nya...sambil masak boleh korek hidung...lepas tu tak la tahi hidung tempek kat mana tak tau la..sebab incik hijau tak kaji habis lagi...tak kan la incik hijau nak siasat kes ni ada siasatan apa.??racun.??tak mungkin la..sebab bukan kerja incik hijau nak siasat kes tersebut...ok biar p la,kat dia nahhh(seleng utara sekejap) bukan semua orang cina ni pengotor kan...orang cina ni macam orang melayu la ada banyak bangsa kan...tak tahu la cina yang pengotor tu bangsa apa.???

baru ni incik hijau ada perasan 1 wall di FB 2 menunjuk kan 1 prodak yang terkenal di seluruh dunia...prodak tersebut mengandungi lemak babi,mungkin betoi mungkin tak...tak berani la nak menuduh yang bukan-bukan ni..kang jadi fitnah pulak...

sebab apa kita diharamkan makan makanan yang haram..??

  • menjadi darah daging pada kita
  • hati boleh jadi hitam
  • degil yang teramat
  • tak sedap(saja tambah bagi sedap cerita)
incik hijau masih terfikir kenapa pihak tertentu sengaja buat macam itu..??
bukan setakat kena tanggung di dunia bahkan akhirat sekali...TAKUTTTTT



gambar ni di ambil di salah 1 wall di FB sana....

ramai yang nak bagi umat islam ni makan makanan yang haram...contoh pada gambar tersebut...
gambar tersebut mengandungi lemak babi sori la incik hijau baru tahu je sebab incik hijau sibuk dengan kerjaya...

kalau kita makan makanan yang halal bukan setakat kita lepas di dunia saja bahkan di akhirat sekali...
makan makanan yang halal boleh sihat tubuh badan..macam incik hijau ni kan...bertambah sihat..alhamdulilah la sihat kan...tak susah hati sangat pasai makan...HEHE

ok la setakat ni je la incik hijau boleh ceritakan pada ni...ada masa incik hijau sambung lagi...incik hijau ni nak kejar masa sebab malam ni ada game futsal antara geng yang paling kuat(ok tipu)


nota hijau:/ sebelom makan baca doa makan dan selawat keatas nabi sekali...di mulakan dengan Bismillahirahmanirrahim dan diakhiri dengan Alhamdulilah...sekian terima kasih,walaikummsalam....

1 comment:

haniekunie said...

oo cadbury ni boleh makan ek?

 

Copyright 2013 © Hijau Itu Bumi Tuhan. Design by Ayu Barbydol