Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani( Al-Faatihah 1:1 )

Monday, December 19, 2011

apa beza nya gear auto dengan manual,mana lagi best.?


Bismillahirrahmanirrahim


assalammualaikum..

semua yang disayangi dan dihormati blogger-blogger otai semua...:)

hari ni incik hijau nak story pasai dunia automotif sikit kan...

boleh kan..???

dalam dunia ni sapa yang tak guna jentera bernama kereta kan..

sehari berapa banyak kereta yang keluar masuk di jalan raya sekarang.??

beribu-riban kan tak terkira la betoi,boleh jadi gila kot kalau nak kira berapa bijik kereta di malaysia ni kan...

ok la tak la story panjang-2 sangat sat lagi orang jemu nak baca pulak...

hari ni incik hijau nak story pasai gear auto or gear manual mana lagi best..???

wahh bukan main la tajuk story ni kan..panas lagi 2...heheheh

kebanyakan la sekarang orang suka pilih gear auto sebab apa .??

sebab senang dan tak sakit kaki bila drive...

bila dikaji balik kan..banyak golongan yang berada di kawasan bandar...suka guna kan gear auto tak mau sesak sangat dan senang ..tarik ke "D" dan boleh drive kemana saja yang kita suka kan..

manakala golongan yang di luar bandar suka memilih gear manual dari gear auto..

sebab apa .??jalan tak sesak sangat tak ramai orang yang menguna kan jalan raya di kawasan luar bandar nie..bila sesak ja time perayaan sahaja lepas tu tak sesak da pun kan....

kebanyakan la golong yang suka pada gear manual ni macam incik hijau ni la..[kaki race sure pakai manual]

yang golongan suka pakai gear auto adalah golongan perempuan...macam seorang blogger ni cakap guna gear auto ni orang yang malas betoi ka .???blogger itu adalah dia ...mari kita kupas kan lagi isu gear auto ni...yela,betoi jugak kan tarik gear ke "D" dan terus jalan hanya kawal break je kan...cuba bagi golongan ini drive gear manual pulak..??sure tak berjalan kereta jawap nya...sebab incik hijau sudah uji seorang pemandu gear auto tegar la jugak kan...jawapan nya "tak reti drive gear manual" hahaha

gear manual jugak saving bahan bakar...tak percaya.?? bukti incik hijau pergi pangkor baru-baru ni hanya isi RM 30 dalam kelajuan 130km/j pergi dan balik siap pusing penang lagi dengan minyak RM30 tadi....

gear auto adalah kurang saving bahan bakar ni..tak percaya.???minggu lepas naik kereta saga BLM auto pergi ipoh dengan minyak isi RM 20 sehala saja[pergi] balik kena isi lain...perghh boleh tahan jugak la gear auto ni kan...kedarah minyak betoi kan...

sila bandingkan perbezaan dan mana lagi best...

 gambar dari google

nota hijau: bila drive auto jadi macam budak baru belajar bawak kereta pulak..

 

24 comments:

haniekunie said...

fine la.. ak komen sini.. :P

manual best nk pecut. auto bagus untuk kaki kiri cacat (like mine)

cahaya wany said...

wany guna manual..:)
xpernah guna auto lgi..hihihi..
tapi manual best laaaa,,,

micosey said...

bagi lelaki , bawak manual nampak lebih macho mungkin ? ahhaha

Onitsuka_hana said...

kalu hana yang baru ja lulus keta(manual) n kat rumah hana nek keta auto (xcekap lagi). manual lg ok kowt wlaupun hana takut nak bawa keta.huhu

shida anwar said...

<----x pernah bawak keta auyo..sebab x pandai...miahahaha

shida anwar said...

*typo plak..auto..sekian

nuyui a.k.a miss YUI said...

dua2 ok..hiihih..

kiera'sakura said...

kira mmg lg suka bwk auto sbb sini slalu jammed.. tp kira still blh drive manual.. Alhamdulilah ingt lg.. :)

fRaMe+LenSeS said...

manual nak racing. auto nak p jalan jammed leh aa. :D kalau jalan besa bawa auto rasa pelik. ehehe

mikro_kokus said...

biasa dengan manual... auto rasa len macam klu bwk hahaha~

incik hijau said...

manual la best...:)

anamizu kaito said...

guwa pon prefer guna yg MANUAL.. kalo bg yg AUTO konfem terkial2 kot sekejap..hehe =P






luv,
cik ana

wany dianwanie said...

bg auto boleh bg manual lagi la expert...hahaha...tp sy lebih pade manual...kira sambil drive masih bole excersise apee...hehe..kalo manual sedap skik nak pecut...auto leceh...tiba time rosak...abih stuck sume..kalo tgh2 jln rosaknye, ha...tercegat le kat ctu, mana mau nye ditolak ke tepi dah..

AyieNa Nur said...

vote utk manual! boleh je bawa dua2 tp kalo auto cm tak biasa..

selalu mmg dgr org yg bwa auto tak reti bwa manual..tp tak semua..

Ruzzezanie said...

errr, ayat tak habis tu angah. ruzz cakap, tak suka auto sebab susah nak belajar skill. perempuan, org salu ckp kalo bwk kereta menyusahkan orang lain. perghh!! sangat dem ok. kalo kena gaya, pmpn bwk kete lg berani dr laki tau. bawak manual best sebab kte cepat mahir.

incik hijau said...

@anamizu kaito hahahha so boleh race la macam nie..hahah

incik hijau said...

@wany dianwaniemanual save bahan bakar..

incik hijau said...

@AyieNa Nurmanual lasak...heheh

incik hijau said...

@Ruzzezaniehahaha belom tengok sapa yang lagi gila time drvie..

faiz zaini said...

hari2 kene bawak kereta auto n manual ..
dah biasa

dua2 pun best sebnrnye , xde cacat cela
peace

Yee Nunaka said...

tag u in a post
http://misslittlekuman-art.blogspot.com/2012/01/11-things.html

Solihin Zubir said...

pkai gear auto la syok.. rasa mcm racer bila tukar gear tu.. heheh..

p!q4h b@guss said...

saya perempuan yg suka drive tak kisah la auto or manual.. dua2 ada bez n tak besnya.. :D

haniekunie said...

@p!q4h b@guss

auto bagus time perayaan.. atas highway mase jammed

 

Copyright 2013 © Hijau Itu Bumi Tuhan. Design by Ayu Barbydol