Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani( Al-Faatihah 1:1 )

Monday, May 23, 2011

Doa Ibu Lebih Tajam Daripada Pisau



assalammualaikum...


entry kali ni hanya sorang ibu..yang mana sudah tiada ibu angah mintak maaf terlebih dahulu...

setiap anak pasti merasakan dirinya lebih dekat pada ibunya berbanding bapanya...begitu juga dengan seorang anak yang suka menbantah...dia biasanya lebih banyak menbantah ibunya...daripada bapanya,ini kerana ibunya yang mengandung dan melahirkanya..ibulah yang menyusukannya,menjaganya dan menguruskan seorang anak hingga dewasa..ibu memang memainkan peranan utama dalam membesarkan anak-anak...

pasti setiap ibu selalu mendoakan anaknya menjadi baik dan berjaya apabila anak itu dewasa kelak...namun kadang-kadang keadan yang sebaliknya timbul..ada ibu yang menbiarkan anak hidup sengsara dan tidak mahu memaafkan kesalahan anaknya apabila anak itu derhaka kepadanya...malah mungkin juga si ibu mendoakan keburukan untuk anaknya..kita  dapat melihat hal itu dalam kisah-kisah lama seperti si tanggang...

orang tua,khususnya ibu memiliki satu senjata yang ampuh iaitu doa..apabila seorang ibu selalu mendoakan kebaikan untuk anaknya,insyaALLAH,anaknya menjadi baik dan terhindar daripada perkara buruk...sebaliknya,sekiranya seorang ibu terlanjur mengutuk anaknya,maka malanglah nasib anaknya itu..oleh itu seorang anak perlu berhati-hati dalam menjaga hubungan baik dengan orang tuanya...setiap anak perlu berbakti dab berbuat baik kepada ibu bapanya...

orang tua juga perlu mentedari,ada watak setiap anak tidak sama...setiap anak memiliki watak ataupun karakter tensendiri..ada yang patuh kepada ibu bapa dan ada pula yang bersikap kasar kepada orang tuanya...disinilah letaknya ujian kesabaran untuk ibubapa...seorang ibu ataupun bapa tidak boleh cepat marah(panas baran macam abah and angah)dan mengeluarkan kata-kata bersifat kutukan kepada anaknya...contohnya,[anak monyet,anak syaitan dan sebagainya]...ini kerana kata-kata yang bersifat baik ataupun buruk yang diungkapkan oleh orang tuanya kepada anaknya adalah doa dan ALLAH maha mendengar semua doa....

dalam hal ini NABI MUHAMMAD menegaskan,ALLAH tidak menolak doa orang tua kita untuk anak-anaknya...sehubungan itu,sebaik-baiknya orang tua untuk anak-anak meraih kejayan dalam hidup,sama ada  di dunia mahupun di akhirat dengan mendoakan mereka...begitu juga sebaliknya anak-anak juga perlu mendoakan orang tua kita...demikianlah hubungan yang baik antara ibu bapa dan anak-anak nya...


P/S angah: jangan la kau derhaka kan dengan ibu bapa kita semua...kerna doa itu lebih tajam dari mata pisau umi maaf kan angah dunia dan akhirat...petikan nie di ambik dari majalah SITUASI entry ni bukan untuk angah seorang tapi untuk semua pembaca blog angah nie....kepada yang sudah tiada ibu nya angah mintak maaf la..bukan niat angah nak buat korang menagis dengan entry nie..just angah nak share ja pada pembaca blog angah nie...sekian walaikummsalam...

9 comments:

~Kirin Selama Perak~ said...

seorang ibu boleh menjaga 10 orang anak tetapi 10 orang anak belum tentu boleh jagaa seorang ibu
fikir2 kan la
:)

Erin Azizan said...

huhuhu sama la sedihnya kalau dipikirkan jasa ibu ni,,mcm tak terbalas aja

NAMI said...

kejayaan seorang anak adalah bergantung pada doa seorang ibu.sekiranya anak itu menderhaka kepada ibu bapanya maka akan mengundang padah dan musibah yang amat dahsyat sekiranya ibu murka terhadap perbuatan yang dilakukan. hanya setitik air mata ibu yang mengalir sahaja sudah cukup untuk menempah kaki ke neraka..Seharusnya kita bersyukur dengan kurniaan yang diberikan dan tidak sesekali menyakiti hati mereka kerana kepayahan dan kesengsaraan yang mereka tanggung selama membesarkan kita tidak dapat dinilai dengan kekayaan dunia yang kita miliki...jadilah anak yang soleh dan solehah yang sentiasa taat dan patuh kepada kedua ibu bapa kerana keberkatan hidup akan muncul sinar rahmatnya daripada keredhaan ibu bapa.

Adam Zulhilmi said...

adam syg ibu adam Ruhayah binti Ahmad :)

nora izzaty said...

kalau hati saya tak tenang untuk jawab exam . saya mintak restu mak saya suruh doakan saya , kalau tak tenang jugak ,saya call mak sya doakan sya. lepas call mak baru jiwa jadi tenang n senang nak jawab exam .

kiera'sakura said...

kira rindu mama.... rindu big hug dari mama... =(

angah said...

@all: sama la kita doa kan tok ibu bapa kita semua...amin...

syakirah samat said...

iye sha sokong..erm sayangilah mak anda..

p/s: Al-fatihah buat arwah my mom. :(

| cik azeya | said...

saye sayang mak saye. :(

 

Copyright 2013 © Hijau Itu Bumi Tuhan. Design by Ayu Barbydol