Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani( Al-Faatihah 1:1 )

Friday, April 15, 2011

MO NAK BAGI HADIAH. HANYA BUAT ENTRY "AKU INGIN BERUBAH"

assalammualaikum wahai sahabat blogger yang sudi singgah,komen,follow di blog hijau ini...first time aku nak join contest 'aku ingin berubah' ni...tengok macam best ja contest nie...okey back to topic okey...



setiap orang sure ada kisah silam tersendiri kan...kali ini kisah silam yang sangat pahit  lagi untuk ditelan...
kisah ku bermula dari aku umur 13 tahun from 1...kerja jahat ku yang ku laku kan itu memang keji di mata manusia di luar sana...

aku biasa curi sportrim untuk di jual di pasaran gelap macam kaki race kereta la..aku jual untuk mendapat income untuk study yang guna kos agak tinggi di seketika dahulu..dengan duit haram itu aku boleh study dengan selesa walaipun duit dari sumber yang haram tetapi aku merlukan duit untuk belarja seharian...sepasang sportrim boleh dapat harga 1k ke 5k ikut harga pasaran tersebut...


ku menunyai seorang awek yang baik dengan diri ku ini...beliau sedar kerja yang ku buat ini...beliau jugak sering menasihat ku ini...lalu ku ini hati keras memang susat nak dengar nasihat orang lain selagi ibu bapak ku ini...aku berkawan sejak sekolah rendah lagi dengann beliau...apa aktiviti aku semua dia tahu...macam orang cakap la 'ada mata-mata yang sedang ikuti pergerakan aku ini' setalh beliau jemu menasiahtkan diri ku ini..lalu beliau tinggalkan aku seorangan...sejak itu la aku sering lakukan perkara tersebut dengan orang pakar dalam bidang macam nie...dalam fikiran aku ni 'biar la tak ada awek pun tak apa la..buat macam mana aku ni kan jahat kan so tak orang yang suka aku' sambil ku berjalan di lokasi tersebut....

setelah aku seronok enjoy dengan hasil haram itu...pada 1 malam aku terkena 1 musibah dari NYA member baik ku itu exsiden di depan mata ku kereta yang dipandu nya itu hancur berkecai macam besi buruk yang di timbang kilo nya meninggal situ jugak...sejak peristiwa itu la aku nekat untuk berubah nak jalani hidup baru....
baru la ku sedar betapa indah nya dunia ini kan...

ini la setelah ku berubah ke jalan yang benar...alhamdulilah la..dan aku menunyai seekor jerung luar biasa ni
ni la jerung yang ku sayang ni...tak ada awek pun tak apa...janji aku ada myshark...walaupun aku suka pada seseorang itu kan...


p/s: cerita diatas hanya la rekaan semata-mata tak kena-megena yang hidup atau yang sudah pergi meninggalkan kita...pengalaman hidup ini boleh mengajar kita berubah....

15 comments:

AdyBudika said...

:) perkongsian berguna

fRaMe+LenSeS said...

cerita yang menarik la.. nadh suka.. hehe ;)

cik ciput said...

ingatkan betul2 tadi..huhu..

**btw, ceritanya ada isi..like! =)

angah said...

ady:sekadr cita yg xbrpa nk meraik nie...

nadh:tq bro...hehhehe

cik ciput:heheheh ok la .2..hehehe

shahjiehan said...

hahha.. aku pon kene merapu meraban dalam entri nih..nk masuk kontest punya pasal

jom baca dan komen AKU INGIN BERUBAH | ! !shahjiehan [dot] com ! !

CiK LiYzA ^^, said...

cita rekaan btol ka nih angah?hee..apap0n wish u all de best in life~ ^_^

Cik Kamoo said...

alhamdulillah...awak dah berubah!! jahat bukan selamanya jahatkan...jika ALLAH ingin beri hidayah pada kita tiada siapa dapat menghalangnya

angah said...

kak liza:sejarah hidup nie...

cik kamoo:alhamdulilah la semoga dpt la kita kekal kn yang bek...

CikTomyam said...

CISS INGTKAN BETol..wuuu~

kiera'sakura said...

semoga yg terbaek untuk geng kira, encik angah nie.. =)

angah dh deactive fb ke? cari x jpe pown..

angah said...

cik tomyam: hehhehe ala sekadar ja..heeh

kira my geng: insyaallah la kan...
yup dah deactiveti fb la..hehhe

Solihin Zubir said...

alhamdulillah angah dh berubah.. baru nk skolahkan hang.. haha..

arima kamila said...

perkongsian bermakna utk diambil pengajaran;)
Tiada apa datang tanpa sebab.
kalau ingin, belajarlah!

Muslimah Optimis said...

alhamdulillah angah sedar awal.. masih belum terlambat untuk berubah..insyaAllah masih ada hari esok untuk kita perbaiki diri kita.. tapi jangan bertangguh untuk melakukan kebaikan..
semoga berjaya angah.. terima kasih sebab sudi join contest ni..

salam sayang dari MO..

nurhamizatulzullraooh said...

Baguslah kalau angah dah sedar..duit yang kita belanjakan akan menjadi darah daging dalam tubuh kita kalau sumber yang baik terselamat lah dari azab neraka tapi kalau sebaliknya tubuh kita akan dibakar dengan api neraka nauzubillah..yang haram ni mudah tapi ada impak yang buruk didunia apatah lagi diakhirat Allah bayar tunai didunia contohnya rezeki tu banyak tapi tak cukup

 

Copyright 2013 © Hijau Itu Bumi Tuhan. Design by Ayu Barbydol